Landhuizen & Kastelen (Groningen)

In de provincie Groningen zijn wat minder grote landhuizen en kastelen te vinden maar dat wil niet zeggen dat er niets te vinden is en de route zal niet snel vervelen met kleine dorpen en hier en daar een mooie molen of oud kerkje. Deze route gaat voornamelijk over kleine binnenwegen en begint net buiten Groningen, bij de N361 richting Adorp. In het dorp Garnwerd komt men langs “De Meeuw”, deze molen is een korenmolen en voorheen ook pelmolen aan het Reitdiep. De molen werd nadat zijn voorganger was afgebrand, herbouwd in 1851. De molen heeft in
1977 een zeer grote restauratie gehad waarbij de molen weer voorzien werd van maalstenen om graan te kunnen malen. Na ongeveer 16 km komen we bij het eerste landhuis. 

Allersmaborg
Allersmaweg 64
9891 TD Ezinge

De Allersmaborg is een borg in het gehucht Allersma tussen Ezinge en Aduarderzijl. De Allersmaborg stamt uit de middeleeuwen en ligt binnen een ruime gracht met ophaalbrug en wordt omringd door een Engelse tuin en houtsingels, helaas is van al dat moois niets te zien vanaf de weg! Na ruim 35 km komen we bij de parking van de Breedenborg. 

Breedenborg
Breede 1
9989 TA Warffum 

De Breedenborg is een borg in het dorpje Breede bij het dorp Warffum. De blokvormige borg is nog omgeven door de oude gracht. De borg kreeg rond 1850 haar huidige uitstraling. Nadat de borg in 1982 afbrandde, werd ze in 1992 opnieuw in deze stijl opgetrokken. Ook deze borg staat verscholen in het groen.

Via Usequert komen we in het plaatsje Doodstil, hier rijden we langs de zogenaamde burgemeestersvilla “huis Barmerhoek” geen landhuis maar wel even een blik waardig!  Na een klein 68 km komen we aan bij het Damsterdiep en volgen we die, in de richting van
Garrelsweer en Loppersum, en al snel zien we Landgoed Ekenstein 

Landgoed Ekenstein
Alberdaweg 70
9901 TA Appingedam 

De borg Ekenstein werd in 1648 gebouwd in opdracht van de arts en latere burgemeester van Groningen Johan Eeck (sr.) en zijn vrouw Johanna Bernards uit Farmsum. In 1772 werd de borg uitgebouwd en voorzien van een slotgracht. In 1827 werd het park in Engelse landschapsstijl aangelegd. Het is nu in gebruik als Hotelrestaurant.  

Iets verder aan datzelfde Damsterdiep komen we de borg Rusthoven tegen, helaas wat verder van
de weg en natuurlijk tussen de bomen. 

Rusthoven
Alberdaweg 74
9901 TA Appingedam 

Rusthoven is een borg met voormalig tichelwerk aan de weg langs het Damsterdiep De borg en steenfabriek liggen naast de borg Ekenstein. Blijkens een gevelsteen in de oostgevel werd Rusthoven in 1686 gebouwd, waarschijnlijk door zoon Johan Eeck (jr.), eveneens burgemeester van Groningen. 

Na ruim 91 km komen we in Slochteren bij het landgoed Fraeylemaborg.

Fraeylemaborg
Hoofdweg 30,
9621 AL Slochteren

De borg is gelegen in een ongeveer 31 hectare groot landgoed, in aanleg hoofdzakelijk daterend uit de 19e eeuw. Het parkbos is in het begin van de 19e eeuw gewijzigd in de romantische Engelselandschapsstijl en deze is vrij toegankelijk, de borg is thans in gebruik als museum. 

Na 124 km gaan we even Wedde in en rechts vanaf de parkeerplaats zien we de volgende borg! 

Burcht Wedde
Hoofdweg 7,
9698 AA Wedde 

De borg was eeuwenlang de zetel van de Heren van Westerwolde of hun vertegen-woordiger. De geschiedenis van de borg is dan ook nauw verweven met de geschiedenis van de streek. De geschiedenis van de borg begint rond 1360. Adde (ook wel Edde genoemd) Addinga had Westerwolde in leen gekregen van de abt van de Abdij van Corvey. Oorspronkelijk kwam Addinga uit het Reiderland, maar was daar volgens de verhalen zijn bezit kwijtgeraakt aan de oprukkende Dollard, ofwel verjaagd na de SintMarcellusvloed van 1362. De borg is nu als kinderhotel in gebruik, een bijzonder vakantieverblijf voor kinderen en jongeren tot 16 jaar, die aan de andere kant van het geluk geboren zijn en die niet de mogelijkheid hebben om zelf met vakantie te gaan. 

Hierna gaan we terug het dorp uit, en volgen we de route niet naar een borg of landhuis maar naar een vesting, na 142 km leek ons “Vesting Bourtange” een mooi eindpunt van deze route door een deel van de provincie Groningen. 

 

 

Receiver

Email *:
Name:

Sender

Email *:
Name:

Info

When: :
Note: