Distance | 109 km |
Starting place | Hernen |
End place | Waardenburg |
Offered by | MC Contact Dordrecht |
In dit laatste deel van Gelderland zitten we in het gebied van Maas en Waal. We beginnen in Hernen (gemeente Bergharen) bij een kasteel.
Kasteel Hernen
Dorpsstraat 40,
6616 AH Hernen
Kasteel Hernen is een kasteel uit de 14e eeuw. Het is waarschijnlijk rond 1350 ontstaan, en bestond toen slechts uit een woontoren (donjon). Later is het herhaaldelijk uitgebreid, waarbij de vroegere binnenplaats steeds meer werd volgebouwd. De woontoren is in de 18e eeuw ingestort. Het kasteel is sinds de 17e eeuw niet meer bewoond en is ook nooit belegerd. Mede daardoor is er weinig aan verbouwd, en is het goed bewaard gebleven. Het beschikt als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen. Ook dit kasteel speelde een rol in de serie Floris. Een gedeelte van het kasteel is toegankelijk; in een ander deel is de A.A. Brediusstichting gevestigd.
De route gaat al snel langs de Maas en we volgen deze stroomafwaarts richting Rossum op de zuidoever van de Waal (Bommelerwaard). Hier vinden we na bijna 34 km weer een kasteel.
Kasteel Rossum
Slotselaan 6-8,
5328 ER Rossum
Een precieze bouwdatum van Kasteel Rossum is niet bekend maar waarschijnlijk werd het in de 13e eeuw gebouwd als buitenverblijf van de familie Van Rossum. Het oorspronkelijke kasteel werd in de 16e eeuw tijdens het beleg van Zaltbommel in 1599 geheel verwoest. In 1740 werden de restanten afgebroken om plaats te maken voor een (kleiner) rentmeestersslot. In 1850 brak de toenmalige eigenaar, baron Van Randwijck, het rentmeestersslot af en bouwde op deze plaats een buitenverblijf met koetshuis. Van 1949 tot 2002 was het gebouw eigendom van de gemeente Rossum en in gebruik als gemeentehuis. Sindsdien is het in gebruik als kantoor.
We volgen de Waal en gaan langs de Hurwenese Uiterwaard naar de binnenstad van Zaltbommel, hier vinden we het Stadskasteel Zaltbommel. Het stadskasteel is eigenlijk het Maarten van Rossumhuis, een huis uit de zestiende-eeuw. Het pand is omstreeks 1535 gebouwd in opdracht van de bekende Gelderse militair Maarten van Rossum. En thans het Maarten van Rossum museum. Als we de route weer verder volgen richting de Maas, de grens van Gelderland en Noord-Brabant Bij Ammerzoden vinden we een Kasteel en iets verder bij Well een Slot.
Kasteel Ammersoyen
Kasteellaan 1
5324 JR Ammerzoden
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal ligt het indrukwekkende kasteel Ammersoyen. Dit kasteel stamt uit circa 1300 en is een echt middeleeuws kasteel met vier torens, een imposante ridderzaal en een gracht. Kasteel Ammersoyen is opengesteld voor bezichtiging. In de wapenkamer kunnen bezoekers onderdelen van een harnas passen.
Slot Well
Dreef 5,
5325 XD Well
Het slot Well stamt waarschijnlijk uit de 14e eeuw met de aanleg van een woontoren in deze tijd. De muren van deze toren en de aanbouw waarin zich de ingang bevindt hebben een dikte van ongeveer een
meter. In het rampjaar 1672 raakte het kasteel zwaar beschadigd door Franse troepen. In de 19e eeuw werd de ronde hoektoren aangebouwd. In 1884 werd het kasteel uitgebreid met een nieuwe voorbouw voorzien van kantelen. In 1934 werd ten slotte een valbrug en poortgebouw aan het huis toegevoegd. Op de brug staan wapens van Ammerzoden en Gelre. Het slot is thans privébezit.
Na Well volgen we de “Afgedamde Maas” tot Slot Loevestein
Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
Slot Loevestein ligt daar waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en ZuidHolland elkaar raken. Ridder Dirc Loef van Horne koos deze locatie bijna zes eeuwen geleden vanwege haar strategische ligging. Voordat Loevestein tot de Hollandse Waterlinie behoorde, diende het kasteel als staatsgevangenis waar onder andere rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot vast zat. Hij wist in 1621 te ontsnappen in een boekenkist.
Voor we de Waal bij Brakel oversteken doen we eerst nog een rondje om Huis Brakel.
Huis Brakel
Dwarssteeg 2,
5306 BC Brakel
Onderdeel van het huidige landgoed Brakel is het huis Brakel dat in 1768 voltooid werd. In de tuin vindt u ook nog een kasteelruïne van Kasteel Brakel uit de 15 eeuw. Het huis is in gebruik als trouw, vergader en feest locatie.
Na dat we de Waal zijn overgestoken volgen we deze oostwaarts tot Waardenburg voor het laatste kasteel van de route in Gelderland.
Kasteel Waardenburg
G.E.H. Tutein Noltheniuslaan 7,
4181 AS Waardenburg
Kasteel Waardenburg, soms ook Weerdenburg genoemd, is een middeleeuws kasteel uit 1265. Na de verwoesting in 1574 is de ruïne in 1627 weer bewoonbaar gemaakt. In 1895 restaureerde de eigenaar het, en voegde aan de oostzijde een torentje toe. Het kasteel liep in de Tweede Wereldoorlog schade op tijdens de bombardementen van de nabijgelegen Bommelse Brug en werd in 1957 onbewoonbaar verklaard. A.F. van Goelst Meyer (1892-1990) heeft vervolgens voor grootschalige restauratie gezorgd. Het gebouw heeft momenteel ongeveer de helft van zijn oorspronkelijke omvang, waarbij vooral oude delen bewaard zijn gebleven. Het is nu een Academie voor de Rechtspraktijk en het is eigendom van stichting Geldersch Landschap & Kastelen.
You cannot download routes without logging in, as logging in is required for a better user experience routes.